Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

8.květen 1945 - Den, kdy se nic zvláštního nestalo

»Soudruhu / Pane / Herr obrlajtnant - po dobu mé služby se nic zvláštního nestalo !«

Polní maršál Keitelen.wikipedia.org

Tak nějak asi mohlo vypadat hlášení vojínů a poddůstojníků v mnoha vojenských jednotkách a bojových formacích, rozesetých 8.května onoho památného roku 1945 po celé bojující Evropě.

Možná, že tito vojáci ani nebyli moc daleko od pravdy.

Ve mnoha učebnicích se dnes uvádí, že II.světová válka v Evropě skončila 8.května, a to na základě aktu o bezpodmínečné kapitulaci německých vojsk, podepsaného o den dříve ve francouzské Remeši.

Bylo by troufalé tvrdit, že nikoli ?

Pokusme se dnes v předvečer 65. výročí těchto dějinných událostí jednotlivé historické děje zmapovat a analyzovat. Budeme se přitom snažit postupovat nezaujatě, s dějinným odstupem - ne tedy běžnými metodami učitelsko-zaměstnaneckými nebo mediálně-politickými, ale spíše ryze technickými a analytickými. Metodami, které lze suše vyjádřit třemi prostými slovy: "důvěřuj, ale prověřuj".

1. HISTORICKÁ DATA

    - 25.dubna 1945 je zahájena závěrečná fáze útoku na Berlín

    - 30.dubna umírá nejvyšší představitel Říše Adolf Hitler. V závěti sepsané 29.dubna ustanovuje svým nástupcem velkoadmirála K.Dönitze.

    - J.Goebbels se pokouší dohodnout zastavení palby, avšak odmítá bezpodmínečnou kapitulaci 1.května. Dohoda není uzavřena a dr.Goebbels řeší situaci sebevraždou. Palba pokračuje.

    - Po půlnoci na 2.května se generál Weidling, pověřený obranou Berlína, vzdává.

    - 6. května pověřuje říšský prezident K.Dönitz několik důstojníků k jednání o kapitulaci.

    - Večer 6. května přilétají pověření němečtí důstojníci do francouzské Remeše, sídla vrchního velení spojeneckých expedičních sil.

    - 7.5.1945 ve 2:41 podepisuje A.jodl, náčelník operačního štábu OKW (Oberkomando der Wehrmacht) v remešském vrchním velitelství gen. Eisenhowera dokument "Act of military surrender"

    Remešský dokument obsahuje závazek o bezpodmínečné kapitulaci veškerých pozemních, námořních a vzdušných sil Německa k datu 8.5.1945 ve 23:01 středoevropského času.

    Za »vrchní velení spojených expedičních sil« svůj podpis připojuje W.B.Smith, za »sovětské vrchní velení« gen.Susloparov, a jako »svědek za Francouzskou armádu« gen.Sevez.

    - 7.5.1945 mezi 2:42 a 3:30 dostává vrchní velení spojeneckých sil v Remeši definitivní informaci o tom, že gen.Susloparov není k podpisu kapitulace Německa zmocněn. Sovětské vrchní velení současně požaduje podpis kapitulačního aktu na území Německa, v Berlíně.

    - 7.5.1945 probíhá jednání jednotlivých stran protihitlerovské koalice. Ve večerních hodinách je všemi stranami odsouhlaseno podepsání aktu o bezpodmínečné kapitulaci Německa 8.května v Berlíně.

    - 8.5.1945 ve 23:45 se scházejí všichni akreditovaní zástupci vítězné koalice v Karlshorstu na předměstí Berlína - ve vile, kde kde se nachází vrchní velitelství maršála Žukova

    - 8.-9.5.1945 přibližně v 00:00 začíná slavnostní ceremoniál podpisu aktu vojenské kapitulace

    - 9.5.1945 v 00:16 je berlínský dokument "Act of military surrender" podepsán

    Berlínský dokument obsahuje závazek o bezpodmínečné kapitulaci veškerých pozemních, námořních a vzdušných sil Německa k datu 8.5.1945 ve 23:01 středoevropského času.

    Za velení OKW (Oberkomando der Deutchen Wehrmacht) je podepsán

    * Polní maršál Wilhelm Keitel, vrchní velitel wermachtu (OKW) a vrchní polní velitel

    * Velkoadmirál Hans-Georg von Friedeburg, vrchní velitel námořnictva

    * Generálplukovník Hans-Jürgen Stumpff, vrchní velitel letectva

    Za vrchní velení spojených expedičních sil a vrchní velení Rudé armády podepsali dokument

    * Maršál letectva Arthur Tedder (v zastoupení gen. Eisenhowera)

    * Maršál Georgij Konstantinovič Žukov (velitel 1.běloruského frontu RA)

    Jako svědkové připojili své podpisy

    * Generál Jean de Lattre de Tassigny (vrchní velitel francouzské 1. armády)

    * Generál Carl Spaatz (velitel strategických vzdušných sil Spojených států)

    2. KAPITULACE V REMEŠI

    "Act of military surrender" podepsaný v Remeši je většinou současných historiků vykládán jako základní dokument, o nějž se opírá dějinný fakt kapitulace Německa ve II.světové válce.

    I. Pro uznání platnosti dokumentu o kapitulaci podepsaného v Remeši hovoří

    a) vlastní text a vyjádření úmyslu bezpodmínečné kapitulace v textu dokumentu

    b) autorizovaný podpis gen. Smithe v zastoupení vrchního velení spojených expedičních sil v Evropě

    c) následnictví K.Dönitze ve funkci říšského prezidenta dané politickou závětí A.Hitlera z 29.4.1945

    d) pověření podepsaného A.Jodla říšským prezidentem K.Dönitzem k podpisu smlouvy o kapitulaci

    e) podpis náčelníka sovětské vojenské mise u SHAEF gen.Susloparova na dokumentu pod textem "On behalf of the Soviet High Command"

    II. Proti uznání platnosti dokumentu hovoří tyto argumenty

    a) Nástupnictví K.Dönitze je odvozeno od závěti A.Hitlera. Pokud tato politická závěť je platná ve smyslu ústavního říšského práva, pak vláda K.Dönitze byla v době podpisu legitimní. Avšak K.Dönitz byl následně 23.5.1945 spojenci zatknut a jeho vláda neuznána.

    b) Podepsaný Alfred Jodl - náčelník operačního štábu německých ozbrojených sil (OKW) byl v době podpisu zástupcem vrchního velitele Wilhelma Keitela. Byl zmocněn (pravděpodobně prostřednictvím radiostanice) říšským prezidentem Dönitzem, ale rozkaz k podepsání "aktu bezpodmínečné kapitulace" od svého přímého nadřízeného (jímž byl vrchní velitel Keitel) neobdržel. Jestliže Jodl bez rozkazu přesto podepsal kapitulaci, dopustil se nejen porušení subordinace, ale také vlastizrady podle německého válečného práva. Takový podpis nelze považovat (z hlediska obecné závaznosti pro vrchní velení wehrmachtu) za platný a zavazující ve smyslu vojenského práva.

    c) Gen. Susloparov nebyl k podpisu dokumentu zmocněn, přičemž toto jeho postavení bylo vrchnímu velení spojených expedičních sil Eisenhowerovi v době podpisu známo.

    d) Článek 1. aktu začíná slovy "We undersigned, acting by authority of the German High Command, ..." a dokument pak končí (na dalším listu) podpisem A.Jodla. Pod textem "IN THE PRESENCE OF" následují podpisy spojenců.

    Alfred Jodl však podepsal dokument za německou stranu sám, takže množné číslo z článku 1. může znamenat, že nějaký další podpis německého vrchního velitele chybí. Mohl to být např. von Friedeburg, který při podpisu (podle dobové fotografie) seděl vedle Jodla, byl pověřen jednáním o kapitulaci, ale dokument nepodepsal.

    Jediné možné alternativní vysvětlení použitého množného čísla v kombinaci se sérií podpisů pod dokumentem je, že současně s gen.Jodlem bezpodmínečně kapitulovali také spojenecký gen.Smith a ruský voj. přidělenec gen.Susloparov. To však nepřichází z pochopitelných důvodů v úvahu (francouzský gen.Sevez je z toho venku - u jeho jména je uvedena poznámka "svědek").

    3. KAPITULACE V BERLÍNĚ

    a) V současné době je v Česku všeobecně akceptován výklad, že podpis aktu "bezpodmínečné kapitulace" říšského Německa v Berlíně byl pouhou ratifikací dokumentu podepsaného 7.května v Remeši. Z toho, že v obou dokumentech (z Remeše i Berlína) je uvedeno shodné datum kapitulace (8.5.1945) i čas kapitulace (23:01 SEČ) se pak vyvozuje, že II.světová válka v Evropě byla ukončena 8.května 1945.

    Na věci podle současných historiků nic nemění skutečnost, že druhý dokument v Berlíně byl fyzicky podepsán až 9.května 1945. Byl-li platný již první dokument o kapitulaci z Remeše, pak 8.května v čase 23:01 SEČ válka nutně musela skončit - což koneckonců potvrzuje i shodný datum a čas ve druhém následném tzv. "ratifikačním" dokumentu z Berlína.

    b) Názor na legitimitu dokumentu z Remeše není mezi aktivními českými historiky jednotný. Někteří tvrdí, že dokument žádné vady nemá, jiní zase uznávají, že vady má, ale dodávají, že nejsou podstatné. Pravdu však mohou mít v lepším případě jen někteří z nich, což je důkazem, že i český profesionální historik se může mýlit.

    c) Text berlínského dokumentu je podobný dokumentu z Remeše, není však stejný. Liší se citace článků 2., 3., 4., 5. a navíc přibývá článek 6. To nepodporuje tezi, že v Berlíně šlo pouze o formální ratifikaci kapitulace z Remeše.

    d) Nebude-li legalita "Act of Military Surrender" z Remeše uznána, situace se mění, neboť v případě, kdy by dne 8.května 1945 v čase 23:01 žádný legální kapitulační dokument neplatil, válka by i po této době stále trvala.

    e) Berlínský "Act of Military Surrender" byl - na rozdíl od remešského - nezpochybnitelně podepsán autorizovanými osobami, a to až v 00:16 SEČ dne 9.5.1945. Znamená to tedy, že válka v tom případě trvala ještě i po půlnoci, minimálně v době mezi 00:00 a 00:01 SEČ a neskončila tedy dříve, než 9.května.

    4. LEGITIMITA DOKUMENTU Z REMEŠE

    Legitimita dokumentu "Act of Military Surrender" stojí a padá s legitimitou a úplností podpisů německé strany. Před říšským ústavním soudem by s nejvyšší pravděpodobností legalita podpisu jediného A.Jodla neobstála. Pokud zároveň neuznal akt jeden z členů vítězné koalice (SSSR), pak nelze dokument považovat za dostatečný pro ukončení bojů II.světové války. Remešský akt tedy může být uznáván jen tou z podepsaných stran, která se k tomu dobrovolně sama rozhodla.

    Je-li kapitulační dokument z Remeše neúplný a ne plně legitimní, pak může být považován nanejvýš za předběžnou dohodu (obdobu smlouvy o smlouvě budoucí). Následný "Act of Military Surrender" z Berlína je již bezpochyby legální akt bezpodmínečné kapitulace Německa, podepsaný autorizovanými osobami. Z toho vyplývá, že II.světová válka de facto skončila až 9.května 1945, teprve poté, kdy takový legitimní akt, uznávaný všemi stranami, byl podepsán.

    5. CO SE VLASTNĚ STALO 8.KVĚTNA ?

    Na tuto otázku nelze jednoduše odpovědět. Nezpochybnitelné je následující :

    * Pro Spojené státy americké toho dne skončila válka v Evropě, neboť v 00:16 SEČ bylo ve Washingtonu 18:16 hodin tamního času ;

    * Pro Velkou Británii rovněž skončila válka, neboť v tu dobu bylo v Londýně 23:16 h greenwichského času

    * Pro Svaz sovětských socialistických republik toho dne válka pokračovala a skončila až 9.5.1945 ve 03:16 moskevského času

    * Pro Německo skončila válka ve chvíli, kdy vstoupil v platnost legální "Act of Military Surrender" a kdy byly vydány platné vojenské rozkazy všem jednotkám ke složení zbraní. To se nemohlo stát dříve, než po podpisu dokumentu v 00:16 9.5.1945 v Berlíně (rozkazy byly fakticky vydány až po poledni téhož dne, kdy německá delegace vilu v Karlshorstu opustila).

    * Pro Československo válka skončila v témže okamžiku, kdy skončila pro jeho spojence. A protože se tito spojenci čas od času mění, mění se - bohužel - také termíny oslav.

    6. SVÁTKŮ NENÍ NIKDY DOST

    Ten čtenář, který došel až sem si zasluhuje uznání a nějakou odměnu - bonus, slevu, doutník, atp. Bohužel, je-li autor skrblý, pak se něčeho takového od něj nedočká.

    Místo toho, jak už to bývá, dostane se trpělivému čtenáři maximálně tak poučení do života a pokárání za to, jaký vlastně blbý svátek to 8.května každoročně slaví.

    To však rozhodně v úmyslu autora není.

    Vždyť co bychom dělali se všemi těmi nadšenci na amerických vehiklech, užívajících si květnové počasí a brázdících křížem krážem republiku, osvobozujíce ji od Aše až po Jablunkov ?

    Měli bychom přijít o politiky, představující si, že za minulého systému se o osvobození malé části území Američany ve školách neučilo a pronášející své plamenné projevy v Plzni ?

    Ne, to je hrozná představa - a navíc, jsme pevnou součástí NATO, kde se slaví jednotné anglo-americké datum (a z této organizace se, jak známo, nevystupuje).

    Proč ale nespojit příjemné s užitečným a neslavit svátky oba ?

    8. i 9. května může být volno. Spojí-li se ve vhodných případech čtvrtek a pátek s víkendem, zbude více času na rozjímání nad akty z Berlína i Remeše a tělo po dlouhých oslavách lépe zregeneruje.

     

    ZDROJE

    1. Surrender of Germany (1945) ; A National Initiative on American History, Civics, and Service ; http://www.ourdocuments.gov/doc.php?flash=true&doc=78

    2. GERMANY SURRENDERS UNCONDITIONALLY ; Chuck Anesi Home Page ; http://www.anesi.com/GermanySurrenders.htm

    3. German Surrender Documents ending World War II ; The University of Oklahoma – College of Law ; http://www.law.ou.edu/ushistory/germsurr.shtml

    4. German Instrument of Surrender2.jpg ; Wikipedia, the free encyclopedia ;
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:German_instrument_of_surrender2.jpg

    5. Details of the Surrender Negotiations - This Is How Germany Gave Up ; Charles Kiley / ; http://www.empacc.net/~booklink/

    6. Victory Day (9 May) ; Wapedia, Mobile Encyclopedia ; http://wapedia.mobi/en/Victory_Day_%289_May%29

    7. The German Capitulation Tangle ; Oliver Samson (DW-WORLD.DE DEUTSCHE WELLE) ; http://www.dw-world.de/dw/article/0,1564,1577141,00.html

    8. Flensburg government ; Wapedia, Mobile Encyclopedia ; http://wapedia.mobi/en/Flensburg_government

    9. Grand Admiral Karl Dönitz: Last President of a United Germany ; H.Keith Thompson (Institute of Historical Review) ; http://www.ihr.org/jhr/v04/v04p305_Thompson.html

    10. Victory in Europe Day ; Wapedia, Mobile Encyclopedia ; http://wapedia.mobi/en/Victory_in_Europe_Day

    11. Adolf Hitler, Politisches Testament 1945 ; N-S Archiv / Dokumente zum Nationalsozialismus ; http://www.ns-archiv.de/personen/hitler/testament/faksimile/polit-07.php

    12. Karl Dönitz ; Wikipedia, the free encyclopedia ; http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_D%C3%B6nitz

    13. Alfred Jodl ; Wikipedia, the free encyclopedia ; http://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_Jodl

    14. Wilhelm Keitel ; Wikipedia, the free encyclopedia ; http://en.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Keitel

    15. Hans-Georg von Friedeburg ; Wikipedia, the free encyclopedia ; http://en.wikipedia.org/wiki/Hans-Georg_von_Friedeburg

    15. Hans-Jürgen Stumpff ; Wikipedia, the free encyclopedia ; http://en.wikipedia.org/wiki/Hans-J%C3%BCrgen_Stumpff

    16. Arthur Tedder, 1st Baron Tender ; Wikipedia, the free encyclopedia ; http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Tedder,_1st_Baron_Tedder

    17. Georgy Zhukov ; Wikipedia, the free encyclopedia ; http://en.wikipedia.org/wiki/Georgy_Zhukov

    18. Žukov, Georgij Konstantinovič: Paměti a úvahy ; http://militera.lib.ru/memo/russian/zhukov1/22.html

    19. Ivan Susloparov ; Wikipedia, the free encyclopedia ; http://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Susloparov

    20. Časové pásmo ; Wikipedia, otevřená encyklopedie ; http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Casov%C3%A9_p%C3%A1smo

    21. Různé ; web www.fronta.cz


     

    autorizovaný byl jen Smith - lze to maximálně vykládat jako separátní mír podepsaný se subalterním důstojníkem

     

    Autor: Miroslav Macek | pátek 7.5.2010 10:07 | karma článku: 37,72 | přečteno: 8698x
    • Další články autora

    Miroslav Macek

    Zostřování třídního boje v podmínkách raného fotokapitalismu

    V českých luzích a hájích se vyrábí elektřina různě. Někdo topí pod kotlem, jiný rozbíjí atom, další tře liščí ohon - a ten nejchytřejší, ten až donedávna stavěl fotovoltaické elektrárny či parky.

    29.4.2010 v 13:20 | Karma: 16,67 | Přečteno: 2032x | Diskuse| Ekonomika

    Miroslav Macek

    Fotobyznys vers. Česká republika - argumenty příštích arbitráží

    Fotovoltaický boom posledních dvou let byl v Česku zastaven velice nestandardně. Došlo k tomu prostřednictvím přípisu ČEPS, známého pod názvem

    29.4.2010 v 10:02 | Karma: 13,81 | Přečteno: 2500x | Diskuse| Ekonomika

    Miroslav Macek

    Základy ekonomie pro mateřské školy I.

    Soudružky a soudruzi, dámy a pánové, vážení přátelé, milé děti. Žijeme na dluh, každou vteřinou přiskakují tisíce, statisíce, miliony, ale co je to proti takovému pěknému šlofíčku ? Hezky si po obědě hajneme, až se probudíme a napapáme, tak bude ta situace zase o dost horší, no a co má být ? Máme se snad oběsit nebo kvůli tomu rušit dovolenou ?

    5.4.2010 v 0:48 | Karma: 17,40 | Přečteno: 2108x | Diskuse| Politika

    Miroslav Macek

    Škoda že malé děti volit nemohou

    Václav Dobrák poctivě pracuje, platí daně, umí hospodařit a bude se ptát, zatímco Marie Slušná, matka 2 dětí je dobrá manželka a energická žena, která se nenechá opít rohlíkem. To ten Řimbaba, to je vykuk, který Kč 30,- prohrál v automatech, zatímco Antonín Opatrný se bojí radaru, proto nesmí v Brdech do lesa.

    31.3.2010 v 13:30 | Karma: 21,30 | Přečteno: 2174x | Diskuse| Politika

    Miroslav Macek

    Být dalajlámou, Bursíkovi už vlajku nepůjčím

    Každým rokem v předjaří, hned jak vykouknou sněženky, vídáme v televizi pravidelně p.Bursíka. Ne že by to bylo kvůli němu samotnému. Pan Bursík se snaží vyburcovat společenské svědomí a upozornit na porušování lidských práv v Tibetu. Tím, že se jeho obličej mihne v hlavních zprávách, je vždy o nějaký ten pikometr blíže Den, kdy rázovitý himalájský kraj bude konečně svoboden. Ten Den, kdy mu bude dopřána stejná demokracie, jaká byla vybudována např. v Kosovu, Iráku nebo Afghánistánu.

    30.3.2010 v 11:19 | Karma: 19,42 | Přečteno: 1204x | Diskuse| Politika
    • Nejčtenější

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

    18. dubna 2024

    Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

    Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

    21. dubna 2024  16:37

    Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

    19. dubna 2024  15:44

    Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

    Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

    24. dubna 2024  22:42

    Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

    Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

    24. dubna 2024  22:20

    Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

    Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

    24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

    Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

    Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

    24. dubna 2024  21:21

    Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

    • Počet článků 12
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 2171x
    Lidský zdroj, maximálně spokojený se všemi režimy, které měl tu čest zažít.

    Seznam rubrik